// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

29 Temmuz 2015

“ Bize üç dakikanızı verin,size dünyayı verelim” : Robocop (1987)


















Açık bir ifadeyle 80’ler film kuşağı Bilim Kurgu anlamında  iyi işler çıkaran zamanlardı.Hepsi bununla sınırlı değildi. 80’lerin teknolojinin geride kaldığı zamanlar olduğunu düşünürsek bazı filmler gerçekten bazı kişilerin hafızalarında yerini almıştı. Öyle bir filmden bahsetmek gerekirse; kendim için bunun öncesine gideceğim.Robocop ismiyle ilk defa atari oynarken tanıştığımı hatırlıyorum, herkesin böyle çocukluk zamanları vardır ve o oyunu oynadıktan sonra bağımlısı olmuştum.  Robocop’la ilk tanışmam böyle olmuştu benim için.Bu faslı geçersek  Paul Verhoeven'in yönetmenlik koltuğunda oturduğu “ Robocop,” Politik mesajlar çerçevesinde ilerleyen bir film olarak karşımıza çıkıyor. Bu çerçevede spikerleri görüyoruz ekranda, bu spikerler devamlı gülüyor. Bize vaat ettikleri ise güzel bir şehir ile güzel şeyler.  

 Haberlerde de bahsedildiği gibi her şey bir söz üzerine kurulu “ Bize üç dakikanızı verin,size dünyayı verelim”   Haber bültenlerindeki bu söz bile insanları kandırma sanatı olarak filmdeki yerini alıyor. Robocop’un genel konusu; Amerika’da suç oranı yüksek şehirlerden biri olan Detroit’te olaylar çığrından çıkmıştır. Bununla beraber etrafta kaos artmıştır, bunun için bir robot modeli ortaya atılmıştır. Elinde sermayeyi bulunduran OCP şirketi  “Robocop” adlı robotunu halka tanıtmıştır. Bu Robotun amacı; şehri korumak, kaosu önlemek, masum insanlara zarar gelmesini engellemek. Polis ekibine yeni katılan Alex Murphy’nin girdiği çatışmada yaralanması sonucu Robocop’un vücut bulmuş hali Alex Murphy ile resmileşir. Bu süreçten sonra Alex Murphy artık Robocop olarak karşımıza çıkıyor.

 

 Şehirde öldürülen polisler üzerine bir kurtarıcı olarak bize tanıtılan “ Robocop “ , filmin başlarında OCP şirketi adına konuşan Dick Jones’ın polislere söylediği bir söze kulak vermemizi söylüyor.  “ Her Polis  Memuru mesleğinde risk olduğunu bilir. Eğer sıcağa dayanamıyorsanız hamama girmeyin.”

Robocop filmini popüler yapan Alex Murphy’nin trajedik hayatı ve başına gelenler. Ailesiyle mutlu hayat süren Murphy’nın hayatı başına gelenler sonrasında Robocop ismiyle değişime uğruyor. Bu nedenle “ Robocop” filminin kahramanı Alex Murphy oluyor. Murphy, artık Robocop olmuş, şehirde olan biten kaosu önlüyor, ama ailesiyle yaşadıklarını hafızadan silemiyor, kendisi her ne kadar bir Cyborg olsa da bazen bunu unutuyor ama hafızasından silemiyor.  Robocop, çoğu sahnede Alex Murphy’den sıyrılamıyor.

 Alex Murphy üzerinden iyi bir drama örneği sunuyor Robocop seyirciye. Bu dramayı sunması senaryodan kaynaklı.  Detroit şehrine korku salan kötü adamların da hem oyunculuklarıyla, hem karakteriyle filme damgasını vuruyor. Çetenin Lideri Clarence’ın başında bulunduğu ekip polis öldürmekten zevk alan bir ekip, elemanlarda şiddete meyilli. Her bir karakter sanki kötü adam rolü için biçilmiş kaftan.  Özellikle Clarence karakterini oynayan Kurtwood Smith tam anlamıyla kötü adam için  iyi bir oyuncu seçimi olmuş.  Alex Murphy’yi (Robocop) canlandıran Alex Weller’in oyunculuğu  ise sınırları zorluyor.  Bunun yanında Robocop’a  polis olarak eşlik eden Lewis karakterini canlandıran Nancy Allen’de iyi iş çıkarmış.

 

“ RoboCop’un OCP’nin simgelediği değerlere karşı verdiği savaş ve Murphy kimliğini koruma çabası, filmi dönemi için gayet önemli bir konuma getiriyor.”  ( Kaynak : Ötekisinema )  Yorumu her ne kadar bu film için benim yorumum olmasa da bu film için yapılmış en iyi tespitlerden.

 Robocop’la ilgili bazı gerçekleri kısa bir alıntıyla şöyle sıralamak gerekir

 

-     -Robocop’un Çelik Konstrüksiyon kıyafetini giymek 11 saate kadar sürebildiği söylenenler arasında, İlk sahnenin çekiminde (1.film, Robocop’un arabanın anahtarını havada yakalayıp “ thank you “dediği sahne) 11 saat sadece kıyafeti giymek için sürmüştür

-     -Peter Weller çekimlerden önce hokey kıyafetleriyle antrenman yapmıştır

-    -Peter çekimlere saat 4 te gelmiş, çünkü kıyafetini giymesi saatler almıştır

-         Robocop’un silahi modifiye edilmiş bir baretta’dır, tek tıka 3 mermi atar.

 

Kaynak: Ekşi Sözlük

 “ Robocop”  hakkında çok bilinmeyen bazı gerçekler bu şekilde. Filmin diğer robotu olan Ed-209’a ayrı parantez açmak gerekir. Filmin genelinde kahraman olan gözüken Robocop’tan söz ederken Ed-209’nun da hakkını yemeyelim. Birçok sahnede bu Robot ya bozuluyor ya da yanlış işler yapıyor. Filmin genelinde görülmese de arada çıkıp kendini gösteriyor bize.

 Sonuç olarak  “ Robocop “ 80’ler sonu çocuklarına Bilim Kurgu’dan haberi olmayanlara Bilim Kurgu’nun ne olduğunu gösteren, serinin ilk filmi olma anlamında  cyborg türünün başarılı örneklerinden ve  kült yapımlarından. Yaşınız ister 20, İster 50 olsun bu tür yapımlar her zaman izletmeyi başaracaktır.

 

Cem Kurtuluş, 2015

0 yorum: